.

Hallo  Marijke,

Na enthousiaste verhalen gehoord te hebben van een kennis van mij, die zich al helemaal ingelezen had in jouw e-books en de filmpjes op youtube compleet verslonden had, ben ik ook maar eens gaan rondneuzen.

Ik zag het in eerste instantie niet zo zitten, moet ik eerlijk zeggen. Ik ben groot gebracht met de Engelse dressuur stijl. Ik heb tenslotte een Tinker, weet je. En om nou met een Tinker aan de slag te gaan met rechtrichten….  dat zag ik niet meteen zo zitten.

Maar goed, ik heb op youtube veel filmpjes bekeken en je e-books besteld en uitgeprint (dat leest wat makkelijker) en stukje bij beetje werd ook ik enthousiaster.

Er werd me nu tenminste verteld waaróm je dingen zus of zo moet doen. In de reguliere lessen werd altijd wel gezegd dat je iets moest doen, maar nooit waarom!

Dus wij (mijn Tinker en ik) thuis aan de slag met een oude kaptoom uit het jaar nul, want ik wilde het eerst uitproberen zonder dat ik meteen heel veel kosten had. (ons ben zünig).

Nu heb ik een jonge (6 jarige) Tinker, die erg op de voorhand loopt, en het liefst mijn hand als vijfde been gebruikt, dus dat voorwaarts- neerwaarts was geen enkel probleem. Het inbuigen en onder treden was een ander verhaal.

Zo had hij tijdens het rijden en het werk aan de hand z’n snuit helemaal zwart omdat hij zo laag met z’n neus over de grond liep. Nadat ik jou daar een mail over heb gestuurd om een oplossing voor dit “probleem”, kreeg ik van jou te horen dat dat inderdaad te diep was en dat voor hem borst hoogte, laag genoeg was.
Kijk, daar kon ik wat mee!

Dus het studiepakket er weer bij gepakt en daar gingen we weer. Elke keer een stapje verder, zelf eens dingen uitproberen. Ik kwam er al snel achter dat je snel te bang bent om eens iets uit te proberen.

Gaande weg werd hij steeds minder zwaar op de hand. Dát scheelt enorm! Het touwtrekken is voorbij.

We zijn er nog lang niet hoor, en er is nog steeds heeeel veel te leren.

Inmiddels ben ik gaan lessen bij Ylvie Fros, zodat ik toch 1 keer per maand een soort van “wakend oog” heb, die het in de gaten houdt en me weer aanwijzingen geeft waar ik thuis weer mee verder kan. Dat bevalt prima.

Maar…… het is allemaal begonnen met het studiepakket rechtrichten.

Bedankt voor alle info en filmpjes!!

Anita Domhof

.

Hallo Marijke,

Graag wil ik met je delen hoe ik het laatste jaar bezig ben geweest met het recht richten van mijn paard.
Dit mede met behulp van al jouw input in de vorm van de vele filmpjes, het studiepakket, de website en de e-books. Niet alleen de materialen, maar ook jouw enthousiasme en de diervriendelijke methode spreekt mij zeer aan.

Ik heb bijna een jaar geleden een zeer lieve en betrouwbare kwpn-er gekocht. Bij aankoop wist ik dat hij scheef was en dat er e.a. aan verbetert moest worden. Dat hij zo scheef was, ontdekte ik later pas. Zijn linker achterbeen
stond buiten de massa en is eerst teruggezet. Waarschijnlijk het gevolg geweest van een valpartij. Daarna ontdekte ik dat het linker achterbeen wel hele kleine pasjes buiten de massa zette en erg zwak was.

Ik ben in november 2009 begonnen met het rechtrichten, op dit moment zet mijn paard zijn linkerachterbeen onder de massa en heeft nog maar een enkele misser in de stap. Daarnaast loopt hij steeds meer zonder enige druk aan de teugel, de bultjes onder het zadel zijn verdwenen, hij kan hals strekken, meer ontspannen en laat steeds meer zijn rug los. Daarnaast lopen we schouderbinnenwaarts, travers en renvers aan de hand en onder het zadel. We zijn er nog lang niet en hebben nu weer andere problemen om op te lossen, maar dit paard moest van ver komen.

Vooraf en tijdens de training heb ik heel veel theorie vanuit het studiepakket, de e-books en natuurlijk jouw website tot me genomen. Daarnaast ben ik in januari begonnen met het volgen van praktijklessen van Natalie van de Meide. Deze lessen zijn voor mij een zeer goede aanvulling op de theorie van jou. Het was en is bij mijn paard steeds weer puzzelen en uitproberen wat nu uiteindelijk zijn scheefheden zijn. Ik moet zeggen dat het rechtrichten niet eenvoudig is en dat een paard regelmatig verandert en vervolgens weer een ander probleem heeft. Maar door jouw en Natalie haar input, ben ik in staat om toch enthousiast te blijven en kan ik goede dingen met mijn paard doen. Nu ik dit alles zo beschrijf, dringt het tot met door dat ik samen met mijn paard een stuk verder ben gekomen.

Niet alleen mijn paard begint beter te lopen, maar ook mijn kennis is enorm verbetert.

Door deze kennis zie ik nu veel paarden met problemen die met name te maken hebben met hun scheefheid. Alleen vind ik het erg jammer dat de ruiters/instructie het dan zelf niet in de gaten hebben en maar door modderen met alle gevolgen van dien. Ik zou het dan ook fijn vinden dat deze methode bij bovenstaande doelgroep meer bekendheid had. Het dierenleed zou dan veel minder zijn en er ontstaat meer begrip voor het Paard.

Marijke, ik wil jou bij deze hartelijk bedanken, niet alleen voor het enthousiasme, maar ook voor al jouw bijdragen die ik het afgelopen jaar van jou heb mogen ontvangen. Hopelijk ga je nog lang door en bereik je nog meer
paarden liefhebbers die de meerwaarde van het recht richten inzien.

Met vriendelijke groeten,
Nellie Menger

.

Groen bij groen, een lastige combi. Maar veel voorkomend, ik ook met mijn paard, ik manegeruiter (vooral gericht op bosritten) .

Een jaar nadat ik mijn paard Sissi gekocht heb, heb ik er een goede osteopaat naar laten kijken omdat we op de rechterhand geen volte meer konden maken, zo viel ze naar binnen. De osteopaat wist heel wat blokkades te verhelpen, mijn zadel werd afgekeurd en ze bleek een oude blessure in de mond te hebben. Bij zijn behandeling hoorde een dvd met oefeningen uit de klassieke dressuur. Ik had er nog nooit van gehoord, wist er niets van en dacht dat dat voor mij allemaal veel te veel gevraagd was. Dus toen ik ermee aan de slag wilde kwam ik er al snel achter dat ik er meer van moest weten.

Via internet kwam ik bij een workshop van Paardenbegrijpen terecht. Heel boeiend en leerzaam maar er zelf mee aan de gang gaan bleek echt niet makkelijk.

Ik ben toen op zoek gegaan naar een instructrice en vond die in Marlous Eertink (uit de “stal van Marijke”). Met haar ben ik inmiddels veel verder gekomen maar om het te begrijpen is het reuze handig om het een en ander duidelijk op papier te hebben.

Daarom heb ik het studiepakket rechtrichten van Marijke aangeschaft. Het pakket geeft je een hele goede basiskennis van de theorie en de video’s zijn heel verhelderend.

Maar goed ik ben groen, mijn paard is groen. Misschien durf ik ons al wel lichtergroen te noemen, we hebben echt veel geleerd en ik moet bekennen dat ik opnieuw heb leren paardrijden door deze methode.

Maar ik heb nu veel meer plezier van en met mijn paard en dat is goud waard!

groetjes
Hilda

.

Hallo Marijke,

Ik ben superenthousiast geworden over het rechtrichten door jou site.

Mijn paard is nu 5 jaar,ben begonnen met rechtrichten toen hij 4 jaar was. Ik kreeg op een gegeven ogenblik problemen met hem, met longeren ging hij keihard en plat door de bocht en steigerde van het een op het andere moment, tandenknarste, hij ging in staking en er viel weinig mee te beginnen.

Ik ben gaan zoeken op internet en via via kwam ik op jou site. Ik heb de kaptoom besteld en heel toevallig kwam ik Anqelique de Vries tegen, zij heeft de instructeurscursus rechtrichten gevolgd en staat vermeld bij jou op de site.

Ik krijg nu 7 maanden les van haar en het resultaat is geweldig. Hij is veel rustiger in zijn hoofd geworden.Hij heeft geleerd vanuit zijn natuurlijke houding voorwaars-neerwaarts te lopen,allebei de kanten goed in te buigen,schouderbinnenwaarts en travers.

Ik heb ook het studiepakket rechtrichten bestelt,waar alles goed en duidelijk omschreven staat. Zowel ik als mijn paard zijn supertevreden en kunnen het iedereen aanraden!!!

Mvg Wenda

.

Hallo,

Na jaren van problemen, zoals steigeren, staken en niet voorwaarts willen, kwam ik er via/via achter dat mijn tinker scheef was..

Omdat ik een oudere ruiter ben, heb ik mij daarin nooit verdiept, dacht dat dat iets was voor de hogere dressuur ,en aangezien ik met mijn paardje altijd in het bos reed….

Stom,stom,stom…

Na een paar lessen in het rechtrichten begon ze beter te lopen.

Helaas overleed ze onlangs zeer plotseling in het weiland.

Omdat ik graag verder wil met een nieuw paard, een groninger, sinds 2 maand in mijn bezit,verdiep ik mij nu in het rechtrichten,waardoor ik direct bemerkte dat het hoofdschudden,wat ze deed,niet alleen door een haak op de kies kwam, maar ook door haar daardoor ontwikkelde scheefheid.

Chiropractor erbij en rechtrichtoefeningen en zeer waarschijnlijk ben ik nu de problemen voor, wat me ook een blijer paard oplevert.

Ook herkende ik dit probleem bij een jonge draver van een 13 jarig meisje. Volgens veel mensen moest dit dier naar een kliniek omdat ze kreupel was en liep onder haar ruiter als een kameel…. Na een bezoek van de chiro
bleken alle zeven halswervels vast te zitten [valpartij in de stal]. Na behandeling en en rechtrichtoefeningen aan de hand begint dit probleem zich al op te lossen!

Daar wil ik maar bij zeggen, dat je nooit te oud bent om te leren!

Ook al houd je de oefeningen simpel, ook voor paarden/pony’s die recreatief worden gereden is het van het grootste belang!

Succes mensen!

Anja Kolb

..

Mijn nu 7-jarige merrie heeft zeker twee jaar last gehad van bultjes onder het zadel. Elke keer na het rijden zaten onder het zadel midden op de wervelkolom vochtbultjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Ze waren niet pijnlijk als ik er op drukte en ongeveer een half uur na het rijden waren ze weer verdwenen.De huid en haren bleven intact en er waren geen drukplekken of witte haren. Ik heb diverse artsen naar haar laten kijken en enkele zadelmakers en ook een osteopaat, maar geen van allen konden een oorzaak vinden. Het kwam ze als verschijnsel ook niet bekend voor, waardoor het veelal als bijzonder maar onbelangrijk werd afgedaan omdat het paard er toch geen last van had (!).

Maar deze merrie had heel veel moeite met naar rechts buigen, en het zadel zakte altijd naar rechts, wat ik ook probeerde. Ook liep ze het liefst achter de teugel. Ze was enorm traag, kon niet in de linkergalop aanspringen en bokte zo erg! Ze galoppeerde ook als een plank.

Na het rijden zag ze er meestal ongelukkig uit, ze deed heus haar best, al vonden veel mensen het een lastig en eigenwijs dier, dat maar eens flink aangepakt moest worden. Helaas veroorzaakte dit aanpakken heel veel stress en chronische spierbevangenheid (lees spierverzuring). Tot twee keer toe zijn we maanden met het herstel zoet geweest.

Omdat ik niet wilde geloven dat mijn paard zomaar een lastpak was, en gezien de uitdrukking op haar hoofd tijdens en na het trainen, bleef ik doorzoeken naar de oorzaak van deze problemen.

Door veel te lezen en vooral informatie van jouw website kwam ik er steeds meer achter dat ze ‘gewoon’ wat schever is dan de meeste paarden.

Door de buigingsoefeningen aan de hand aan te leren en dit vol te houden gaat het steeds beter met haar. Ook als het rijden goed gaat wissel ik dit af met werk aan de hand. Onder het zadel doe ik heel veel buigingsoefeningen in stap.

Ze wordt steeds sterker, gevoeliger voor mijn hulpen en het zadel ligt inmiddels perfect recht, en de bultjes heb ik al acht maanden niet meer gezien.

Had ik dit maar eerder geweten. Nu heb ik na het trainen een blij en zelfverzekerd paard dat zich super goed voelt!

Ik denk dat ze me mijn onwetendheid vergeven heeft. Want ze straalt als ze me ziet. Het lijkt alsof ze net zo trots op mij is als ik op haar.

Ik ben blij dat de natuurlijke scheefheid van het paard steeds meer onder de aandacht wordt gebracht, en dat de kennis om het paard recht te richten via degelijk materiaal en duidelijke uitleg beschikbaar is. Ik zou er graag andere mensen en paarden mee willen helpen. Ga vooral zo door Marijke !!!

Groet Marjolein Böhme

.

Hoi Marijke,

Ik wil hier even aanhalen dat ik dankzij het rechtrichten een nieuw paard heb gekregen zonder een andere te moeten aankopen. Iedereen heeft me aangeraden om mijn paard weg te doen en een andere te kopen want aan dit paard beleef je geen plezier. Eigenlijk hadden die mensen groot gelijk, maar ik kreeg het niet over mijn hart omdat mijn paard al verscheidene malen verkocht was telkens met dezelfde reden, niks mee aan te vangen. Diep van binnen wist ik dat er talenten verscholen zaten maar die kwamen er door zijn slechte ervaringen gewoon niet meer uit.

Ik besefte dat het paard zijn gedrag een gevolg was van iets en dat hij dit niet zomaar deed om me wat te pesten. Door met het rechtrichten aan de slag te gaan heb ik ontdekt dat een bang paard niet bang hoeft te blijven. Het is geen karaktereigenschap van het dier maar een natuurlijke reactie als gevolg van een holle stand en geen rugspieren. Mijn paard maakt enorme sprongen vooruit en blijkt enorm werkwillig te zijn nu hij door correct gebruik van zijn spieren echt zichzelf kan zijn.

Er wordt geen enkel paard hopeloos geboren, maar vaak wel hopeloos gemaakt door het paard te misbruiken zonder hem van een deftige basis te voorzien. Dus in plaats van mijn hopeloos paard te verkopen en waarschijnlijk dan weer een ander hopeloos paard aan te kopen, hebben we ons gestort in het rechtrichten en het resultaat…voor geen geld van de wereld zou ik hem nog verkopen

Rechtrichten was een soort van recyclage voor mijn paard met als resultaat een ongelooflijke transformatie…Het geeft een paard een tweede kans en ze nemen ze met vier hoeven tegelijk aan!!

Bedankt.

Met vriendelijke groet,

Karen Brouwers & Santos

.

Hallo Marijke,

Wat mij zo enorm aanspreekt in het rechtrichten is de samenhang van alle onderdelen: doordat ik ook feitelijk begrijp hoe essentieel het bijvoorbeeld is dat ik de achterbenen van mijn paard afzonderlijk leer te bedienen, vind ik de motivatie om hier in alle rust aan te werken. De schouderbinnenwaarts of de travers zijn dus geen op zichzelf staande ‘kunstjes’, maar de eerste stappen op weg naar een licht te rijden en wendbaar paard.

Jouw e-book en video’s zorgen voor een kader waarbinnen ik de komende jaren stap voor stap en heel gericht aan het werk ben met mijn paard (en ik ga voor de levade!).

Groet, Riana Wassing

.

Hoi Marijke,

Ik ben pas begonnen met rechtrichten toen ik mijn nieuw paard kreeg. Na een paar weken valt er al verbetering te zien en zelfs als hij aan het spelen is met een ander paard dan zie dat hij zijn binnenbeen beter naar zijn middelpunt brengt. Dat geeft me echt een hoera gevoel.

Door mijn werk als instructrice zoek ik variatie in de oefeningen om de ruiters te laten doen. Ik heb me even verdiept in de schouderbinnenwaarts oefeningen. Bij iedere oefening staat er ook bij wat er allemaal fout kan gaan en hoe op te lossen. Toen viel me op dat die fouten eigenlijk nooit gemeld worden bij het rechtrichten. Is ook niet nodig want daaraan heb je al gewerkt tijdens de oefeningen aan de hand. Nog een bevestiging voor mij (en hopelijk voor meer onder ons) dat de opzet van het rechtrichten heel logisch is en ook bereikbaar. Het is geen flauwekul zoals veel mensen denken. Ik ga ervoor en bedank je hartelijk voor al je input en het delen van je kennis.

Groeten, Dominique Geysels (Belgie)

.

Beste Marijke,

Rechtrichten is echt een uitkomst geweest voor ons probleem. Namelijk dat mijn connemara flegmatisch was. En ik niet snapte waarom mijn paard niet kon wat ik wilde.

We hebben geleerd om alle oefeningen in stukjes te gaan kappen en stukje per stukje bij mekaar te puzzelen.
Ook heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te leren dat een paard op zoveel manieren scheef is en op welke manieren je je paard dan kan rechtrichten.
Pas als je dit oplost kun je verder.

En dat is ons plan in de toekomst: word de beste ruiter die je kan zijn.

Groetjes Oona Thielens (Belgie)

.

Hoi Marijke,

Toen ik begon met rechtrichten was mijn Friese merrie erg flegmatiek en wilde ze absoluut niet rechtsom galopperen, ook stond haar bekken scheef.

Nu kan ik weer lekker met haar werken en zowel linksom als rechtsom galopperen. Ook kan ik zelfs zijgangen met haar rijden terwijl ik dat nooit had durven dromen.
Ik wist namelijk niet dat dit zulke goede oefeningen zijn om je paard meer te laten dragen op de achterhand.
Het rechtrichten is voor mij en mijn merrie een uitkomst. Bedankt Marijke!

Groetjes, Mitzy Voet

.

Hallo Marijke,

Sinds de zomer van 2009 zijn wij bezig met rechtrichten.
Doordat onze connemara pony met mijn dochter in de wedstrijden ( M2 ) steeds meer ging staken, omdat hij het niet kon en daardoor niet meer mee wilde werken, ben ik gaan nadenken.
Ook was hij erg in zichzelf gekeerd en kreeg je weinig contact met hem.
Ik ben op internet gaan rondneuzen en zo kwam ik terecht op de website van Paardenbegrijpen.nl
Daar heb ik ontzettend veel filmpjes bekeken en veel gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat het rechtrichten van je paard heel veel problemen kan oplossen.
Dit is iets wat ik op mijn orun cursus 2 jaar geleden jammer genoeg nooit zo duidelijk heb meegekregen!
Doordat we veel werken aan de hand, is hij steeds soepeler gaan lopen en ook weer met veel meer plezier zijn werk doet.
Hij liep altijd erg op de voorhand en daardoor was hij ook erg sterk in de hand.
Met de rechtrichtende oefeningen heeft hij steeds meer zelfhouding gekregen.
Ook in de lessen die ik geef op de vereniging en de manege waar ik veel kinderlessen geef, ben ik steeds meer bezig met de rechtrichtende oefeningen.
De kinderen zie je steeds meer met plezier en zelfstandigheid rijden op hun pony’s en ze gaan al echt voelen wanneer hun pony scheef onder hun wegloopt( i.p v plat door de bocht) en dit dan corrigeren om de pony weer recht onder zich te zetten.
Ik hoop hierdoor dat er op wedstrijden ook beter gereden wordt en dat ze weten waar ze mee bezig zijn en dat het niet alleen maar om de winstpunten gaat.
Tenslotte is onze jeugd de toekomst!!
Door dit alles ben ik zelfs zo enthousiast geworden, dat mijn dochter en ik aankomende zomer een Pony/Jeugdtrainingskamp willen gaan organiseren met betrekking tot het rechtrichten.
Ik wil je dan ook erg bedanken voor al je info die je met ons wilt delen en hoop dat er nog veel meer mensen op deze manier met hun paard/pony bezig zullen gaan!

Vriendelijke groet,

Marjan Bouma

.

Beste Marijke
Ik had nooit kunnen voorspellen dat het rechtrichten zo’n effect zou hebben op mezelf en op paarden. Paarden met beperkingen, worden paarden met mogelijkheden. Door je uitleg wordt alles helder uitgelegd, alles in stukjes verdeeld waar veel inzichten uit haalt. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar met veel kijken, lezen, nog eens kijken, proberen, filmen, herbekijken kom je al een eind. Het is ideaal om oudere paarden terug in gang te krijgen, om jonge paarden voor te bereiden op het ruitergewicht, en om “moeilijke” paarden hun balans te laten vinden. Ik ben absoluut geen kenner, maar ik heb er al menig paard mee zien veranderen!

Sara Swinnen

.

Hallo Marijke,

Ik ben met het rechtrichten begonnen nadat bij mijn ruin een gecompliceerde blessure was geconstateerd. Tijdens de periode dat ik hem niet kon rijden ben ik begonnen met de oefeningen aan de hand. Hij knapt er zienderogen van op. Het verschil tussen stuwend en dragend achterbeen is veel minder geworden. Hij is soepel en heeft een betere balans gekregen. Ook merk ik dat hij er mentaal van opknapt. Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen en doet het werk weer met plezier.
Ik maak dankbaar gebruik van deze methode!

Groeten,
Annemiek van der Linden

.

Hallo Marijke,

Met mijn Friese merrie was ik een paar jaren bezig, maar ik had steeds het gevoel dat ik nog steeds basis miste. Het gevoel in het rijden bleef maar niet goed. Ook had ik het gevoel dat er veel meer moest zijn, veel meer dan alleen voorwaarts rijden en veel meer wat ik zelf moest en wilde weten. Op een gegeven moment werd dat nogal frustrerend. Door de les in rechtrichten en al de informatie die je beschikbaar stelt is er een wereld voor me open gegaan. Mijn merrie is veel mooier en gespierder, losser en soepeler.

Kort geleden zei iemand: zo wat is jouw paard mooi opgeknapt. Ze had haar al niet meer gezien sinds ik met het rechtrichten was begonnen. Het is niet alleen fysiek dat ik het aan mijn merrie kan merken. Ze is veel trotser en blijer in het werk nu en veel enthousiaster. En voor mezelf is er ook wat veranderd. Ik zit weer helemaal vol van de dressuur en het werken met paarden. Ik heb mijn passie helemaal terug!

Groeten,
Anne Sonnevelt

.

Hallo Marijke!
Wat ik vooral geleerd hebt in de paar weken dat ik lid ben van jouw (geweldige)premium programma, mis dat ik veel bewuster met mijn Airon bezig ben! Ik denk beter na over wat ik wil gaan doen en waar ik eigenlijk mee bezig ben!

Ook ben ik veel geconcentreerder bezig en heb bij het rijden de plaatjes van de webinars over het rechtrichten op mijn netvlies!! Mede daardoor heb ik ook gemerkt dat ik zelfbewuster aan het worden ben, omdat het allemaal beter lukt !!!

Groetjes

Mary Hagleitner (Oostenrijk)

.

Hallo Marijke,

Ik zat volledig strop met mijn merrie. Mijn instructeur liet me op het einde bijzetteugels EN halsverlengers tegelijk gebruiken omdat ik haar maar niet “aan de teugel” kreeg. Haar (en mijn humeur) zat ver onder 0.

Zoals zovelen ben ik gaan zoeken op internet en kwam zo op uw site terecht met de uitleg over het rechtrichten. Ik heb onmiddelijk een kaptoom gekocht en ben ermee aan de slag gegaan. Na 4 keer rustig in de piste grondwerk gedaan te hebben, merkte ik dat Maika haar oren veel alerter stonden, haar ogen schitterden terug en ze werkte supergoed mee!

Na het grondwerk herhaalde ik de oefeningen telkens nog even vanuit het zadel. Mij merrie was zo alert en had er zo’n zin in, dat ze letterlijk probeerde de hulpen te ontleden om haar hoeven op de centimeter juist te zetten. Kers op de taart was dat ik ergens een foute hulp gaf en zij spontaan in travers ging. Ik had dit nog nooit tevoren gedaan.

Hartelijk dank.

Christine Charpentier (Belgie)

.

Hoi Marijke,

Sinds ik met het rechtrichten ben begonnen, heb ik in korte tijd zoveel geleerd over het trainen van paarden en het waarom van bepaalde oefeningen. Alles is heel helder en logisch uitgelegd . Eindelijk kan ik de oefeningen die ik met de paarden doe met een duidelijk doel uitvoeren en met een logische trainingsopbouw rekening houdend met het kunnen van je paard. Hen leniger en sterker en soepeler maken en ze worden en nog veel vrolijker van ook nu ik ook zelf zoveel duidelijker kan zijn naar mijn paard toe. Als je met deze kennis zoveel bewuster kan bezig zijn met de training kan je in korte tijd veel meer bereiken met zoveel meer plezier. Daar doe je het toch voor !

Sigrid Bos

.

Beste Marijke,

Mede door jouw informatie en de video’s ben ik met deze input aan de slag gegaan met mijn Arabier. Na zes maanden training (alles rustig aan en met veel geduld) begint hij nu echt goed te lopen en is het eerste fundament gelegd. Ook van omstanders krijgt hij complimenten dat hij zo goed vooruit is gegaan (al vinden ze het nog steeds erg bijzonder dat ik bitloos rijd). Je zult begrijpen dat ik erg trots op hem ben. Hopelijk hebben we samen nog veel lol met elkaar.

Met hartelijke groet,
Carla Klein

.

Hallo Marijke,
Ik volg nu al vanaf september 2009 continu de site van paarden begrijpen.
Mijn paard is nu 2 en ik wil ook zeker deze weg met haar volgen als ze er aan toe is.
Bij ons op stal staat een paard die als veulen in de sloot heeft vast gelegen, hij is nu 8 en heeft nog nooit goed kunnen lopen, altijd kreupel.
Niemand wist er eigenlijks meer raad mee, en werd er ook weinig met het paard gedaan.
Van de eigenaar mocht ik met hem aan de slag om het rechtrichten te proberen, voor mij een experiment om te kijken of ik ook de oefeningen van het rechtrichten goed kan uitvoeren.
Ik ben nu een maand met hem aan het werk, elke dag 3 kwartier, en het gaat ontzettend goed met hem!
Laat zich aan beide zijden soepel inbuigen, loopt de laatste week ook voorwaarts neerwaarts en hij verruimt steeds meer zijn passen (die eerst heel kort waren).
Vrijdag is hij bekapt en deze hoefsmid bekapt hem altijd. Voor het eerst kon het paard met zijn achterbeen leunen op de standaard (die ze gebruiken voor vijlen). De smid zei meteen: Hee dit heeft hij nog nooit gekunt!

Voorgaande keren moest hij hem tegenhouden want anders hield hij zijn evenwicht niet.
Hij had er met beide achterbenen totaal geen moeite meer mee en snuffelde vrolijk op de grond heel ontspannen.
Het helpt dus ook echt bij paarden met problemen!! En ik had er van te voren geen hoge verwachtingen van maar het gaat boven verwachting!
Hij loopt super, beter dan ooit!

Veel van je filmpjes heb ik gekeken en het heeft ons ontzettend geholpen, het paard loopt super en ik ben weer een ervaring rijker.
Ik kan bijna niet wachten om met mn eigen paardje aan de slag te gaan, haha

Dankje!

vr groet Claudia vd Zee